preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
dokumenti
malo soli...

Sve što trebam znati o tome kako valja živjeti, što činiti i kakav biti, naučio sam još u vrtiću. Mudrost me nije čekala na vrhu planine, na kraju dugog uspona školovanja nego se krila u pješčaniku dječjeg igrališta.
A evo što sam ovdje naučio:

- Sve podijeli s drugima!
- Igraj pošteno!
- Ne tuci ljude!
- Svaku stvar vrati gdje si je našao!
- Počisti za sobom!
- Ne uzimaj što nije tvoje!
- Kad nekoga povrijediš, ispričaj se!
- Peri ruke prije jela!
- Pusti vodu u zahodu!
- Topli keksi i hladno mlijeko su zdravi!
- Živi uravnoteženo: malo uči, malo razmišljaj, crtaj, slikaj, pjevaj i pleši, igraj se i radi – svaki dan od svega pomalo.
- Svakog poslijepodneva odspavaj!
- Kad iziđeš u svijet, budi oprezan u prometu, drži se za ruke i ne udaljavaj se od svoga druga!
- Ne zaboravi da čudo postoji!
        

 Robert Fulghum

Vijesti

Naši mladi maslinari

Svi znamo da je maslina jedan od simbola Dalmacije. Pa su se i naši učenici dodatno posvetili ovom svetom drvu.


Vrijeme je berbe i prerade maslina, i u ovo doba godine to je nezaobilazna tema u otočkoj svakodnevnici. Urod, kvaliteta, randmani, hladna i topla prerada… Ovakve ćakule uglavnom su rezervirane za malo stariju populaciju, ali budući da je maslina hraniteljica i nezaobilazni dio naše otočke baštine, odlučili smo s ovim temama pobliže upoznati i naše učenike.

Za početak su se maslinarstvu posvetili učenici koji sudjeluju u radu naših ekoloških skupina (eko proizvođači i ako aktivisti). U pratnji učitelja voditelja, ravnatelja i školskog majstora otišli su u berbu ekološki uzgojenih maslina, a neki su se pod budnim okom našeg  majstora okušali i u čišćenju maslina.

              

              

 

Nakon berbe uslijedila je i prerada, i to u modernom postrojenju u Pučišćima. Masline su prerađene odmah nakon berbe i to hladnim prešanjem, u skladu s preporukama agronomske struke.

              

 

Dio maslina (zelene masline) iskoristili smo za konzerviranje, držanjem u otopini vode i soli.

              

 

Nakon prerade ulje je mutno, stoga smo ga profiltrirali kroz uređaj za filtraciju. Dobili smo bistro, zlatno-zeleno ulje, prekrasnog izgleda, mirisa i okusa.

              

 

Krug proizvodnje zatvaramo izradom domaćeg sapuna od maslinova ulja, s dodatkom naše mirisne bračke lavande.

Naši proizvodi naći će se u asortimanu školske zadruge, ali ono što je još vrjednije, proširit će se i „asortiman“ iskustava naših učenika. Na takvim će se iskustvima i znanjima, vjerujemo, otočka baština i tradicija nastaviti graditi.



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Daniel Šantić   datum: 14. 11. 2023.

linkovi

     Prijava i upis u srednje škole

 Pomoć u izboru daljnjeg obrazovanja ili izbora zanimanja

    


Oglasna ploča

e-Dnevnik

 

 

 


Upisi u srednje škole

Kalendar
« Prosinac 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Anketa
E-dnevnik je u odnosu na "stari" način:




Tražilica

Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 12. 2012.

Ovaj mjesec: 1335




preskoči na navigaciju