Sve što trebam znati o tome kako valja živjeti, što činiti i kakav biti, naučio sam još u vrtiću. Mudrost me nije čekala na vrhu planine, na kraju dugog uspona školovanja nego se krila u pješčaniku dječjeg igrališta.
A evo što sam ovdje naučio:
- Sve podijeli s drugima!
- Igraj pošteno!
- Ne tuci ljude!
- Svaku stvar vrati gdje si je našao!
- Počisti za sobom!
- Ne uzimaj što nije tvoje!
- Kad nekoga povrijediš, ispričaj se!
- Peri ruke prije jela!
- Pusti vodu u zahodu!
- Topli keksi i hladno mlijeko su zdravi!
- Živi uravnoteženo: malo uči, malo razmišljaj, crtaj, slikaj, pjevaj i pleši, igraj se i radi – svaki dan od svega pomalo.
- Svakog poslijepodneva odspavaj!
- Kad iziđeš u svijet, budi oprezan u prometu, drži se za ruke i ne udaljavaj se od svoga druga!
- Ne zaboravi da čudo postoji!
Robert Fulghum
Naši mladi maslinari
Svi znamo da je maslina jedan od simbola Dalmacije. Pa su se i naši učenici dodatno posvetili ovom svetom drvu.
Vrijeme je berbe i prerade maslina, i u ovo doba godine to je nezaobilazna tema u otočkoj svakodnevnici. Urod, kvaliteta, randmani, hladna i topla prerada… Ovakve ćakule uglavnom su rezervirane za malo stariju populaciju, ali budući da je maslina hraniteljica i nezaobilazni dio naše otočke baštine, odlučili smo s ovim temama pobliže upoznati i naše učenike.
Za početak su se maslinarstvu posvetili učenici koji sudjeluju u radu naših ekoloških skupina (eko proizvođači i ako aktivisti). U pratnji učitelja voditelja, ravnatelja i školskog majstora otišli su u berbu ekološki uzgojenih maslina, a neki su se pod budnim okom našeg majstora okušali i u čišćenju maslina.
Nakon berbe uslijedila je i prerada, i to u modernom postrojenju u Pučišćima. Masline su prerađene odmah nakon berbe i to hladnim prešanjem, u skladu s preporukama agronomske struke.
Dio maslina (zelene masline) iskoristili smo za konzerviranje, držanjem u otopini vode i soli.
Nakon prerade ulje je mutno, stoga smo ga profiltrirali kroz uređaj za filtraciju. Dobili smo bistro, zlatno-zeleno ulje, prekrasnog izgleda, mirisa i okusa.
Krug proizvodnje zatvaramo izradom domaćeg sapuna od maslinova ulja, s dodatkom naše mirisne bračke lavande.
Naši proizvodi naći će se u asortimanu školske zadruge, ali ono što je još vrjednije, proširit će se i „asortiman“ iskustava naših učenika. Na takvim će se iskustvima i znanjima, vjerujemo, otočka baština i tradicija nastaviti graditi.
Linkovi i dokumenti koji će vam pomoći u pronalaženju informacija bitnih za upis u srednje škole:
« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |