preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
dokumenti
malo soli...

Sve što trebam znati o tome kako valja živjeti, što činiti i kakav biti, naučio sam još u vrtiću. Mudrost me nije čekala na vrhu planine, na kraju dugog uspona školovanja nego se krila u pješčaniku dječjeg igrališta.
A evo što sam ovdje naučio:

- Sve podijeli s drugima!
- Igraj pošteno!
- Ne tuci ljude!
- Svaku stvar vrati gdje si je našao!
- Počisti za sobom!
- Ne uzimaj što nije tvoje!
- Kad nekoga povrijediš, ispričaj se!
- Peri ruke prije jela!
- Pusti vodu u zahodu!
- Topli keksi i hladno mlijeko su zdravi!
- Živi uravnoteženo: malo uči, malo razmišljaj, crtaj, slikaj, pjevaj i pleši, igraj se i radi – svaki dan od svega pomalo.
- Svakog poslijepodneva odspavaj!
- Kad iziđeš u svijet, budi oprezan u prometu, drži se za ruke i ne udaljavaj se od svoga druga!
- Ne zaboravi da čudo postoji!
        

 Robert Fulghum

Vijesti

Obilježavanje dana škole

 

Ove smo godine dan naše škole, 30. rujna, proslavili nešto drugačije nego inače.


Zbog korone nismo bili u mogućnosti predstaviti javnosti rezultate rada kroz otvorena vrata škole. Ali imamo mi aseva u rukavu. Projektni i istraživački rad naše škole u zadnjih petnaestak godina iznimno je bogat i obiman, a materijalni projektni rezultati zanimljivi i, zapravo, impresivni. Budući da su sadašnje generacije naših učenika slabo upoznate s ovom bliskom poviješću rada škole, kroz radionice smo im predstavili rezultate rada njihovih prethodnika.

             

 

U uvodnom smo dijelu analizirali što to znači baština i zašto je važno proučavati ju. Prisjetili smo se nekih većih baštinskih projekata koji su se u školi realizirali posljednjih godina: Iliri na Braču, brački suhozidi, japjenica…

Potom smo prešli na praktični, radionički rad. Najmlađi su se bavili pučiškom čakavicom proučavajući Snjegujicu i sedan patujok i smišljajući alternativne varijante, prisjećali kako su se igrali naši stari, proučavali vinogradarsku tradiciju otoka…

Učenici predmetne nastave naučili su nešto o japjenici; štoviše, u pokusu su dobili vapno iz kamene prašine. Prisjetili su se kakve sve vrste suhozida postoje na našem otoku te se okušali u gradnji. Analizirali su bračku prošlost proučavajući Ilire, davne stanovnike otoka, te analizirajući i crtajući predromaničke crkvice kojima otok obiluje. Okušali su se i u tradicionalnoj brodogradnji, makar kroz crteže…

            

            

Bila je ovo odlična prilika da se učitelji prisjete aktivnosti iz nedavne prošlosti, a učenici su uživali otkrivajući ljepote i zanimljivosti baštine koje im zapravo skrivene leže pred kućnim (školskim) pragom. I svi smo se složili: i dalje ćemo proučavati baštinu našega otoka, jer proučavajući ono što je nekada bilo, učimo o sebi kakvi smo danas i stvaramo čvrste temelje za budućnost.

U dokumentu ispod teksta nalazi se prezentacija o nekoliko baštinskih projekata. Pored skraćenog pregleda projekata, u njoj svi zainteresirani mogu pronaći i poveznice za daljnje istraživanje. 


Priloženi dokumenti:
Istrazivanje_bastine_u_OS_Pucisca_web.pdf (3.18 MB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Daniel Šantić   datum: 7. 10. 2020.

linkovi

 

  Prijava i upis u srednje škole

 Pomoć u izboru daljnjeg obrazovanja ili izbora zanimanja

   


Oglasna ploča

e-Dnevnik

 

 

 


Upisi u srednje škole

Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


Anketa
E-dnevnik je u odnosu na "stari" način:
Tražilica
preskoči na navigaciju